Veel gestelde vragen orthomanuele therapie

Is de scheefstand niet op een röntgenfoto te zien?

Nee, helaas niet. We hebben er veel werk van gemaakt om de door ons gevonden scheefstanden betrouwbaar op een röntgenfoto te zien te krijgen. Dit lukte niet. Toen zijn we ten rade gegaan bij een aantal kopstukken in de röntgenologie. De mening was unaniem dat de door ons gevonden standafwijkingen te gering zijn om betrouwbaar te worden weergegeven op een röntgenfoto. Onze hoop is gevestigd op de driedimensionale MRI.

Waarom hebben de andere behandelaars dit nooit verteld?

Deze vraag wordt ons nogal eens gesteld als een patiënt na een nauwgezet onderzoek helder uitgelegd wordt wat de bevindingen zijn.

Het antwoord is dat de diagnostiek van de OMG geleerd moet worden. En wat een mens nooit heeft leren zien, ziet hij ook niet. De vorige behandelaar is volstrekt integer geweest in de benadering die hij / zij heeft leren zien.

Is een speciale behandeling van de atlas nog nodig na een behandeling OMG?

De laatste jaren bereikt ons steeds vaker de vraag of een in Zwitserland ontwikkelde methode van profylaxe van de atlas na een behandeling OMG zinvol zou zijn.

Over de betreffende profylaxe methode het volgende: Alles wat in hun brochure staat over het belang van de positie van de atlas wordt door ons onderschreven. De positie van de atlas is uitermate belangrijk voor ons welbevinden. Dit is echter geen ontdekking van de ontwikkelaar van deze Zwitserse methode. Het belang van de atlas wordt door alle vormen van manuele geneeswijzen onderkend, al meer dan honderd jaar. In de OMG is een minutieuze correctie van de atlas een standaard onderdeel van een totaalbehandeling. Het is dan ook na een behandeling OMG niet nodig een langdurige nabehandeling met frequente massages en oefeningen te doen, zoals bij deze Zwitserse methode noodzakelijk is.

Moet ik rust nemen na en behandeling?

Sommigen zijn moe of slaperig na een behandeling. Daar kan natuurlijk even aan toe gegeven worden. Het is niet nodig rust te houden na een behandeling. U mag wel.

Mag ik sporten?

Jazeker, graag zelfs. Wel met verstand. Drie tenniswedstrijden achter elkaar in de zomeravond competitie is wat veel als je 's middags behandeld bent.

Kan ik zelf naar huis rijden na een behandeling?

Ja, u kan zelf naar huis rijden. Eigenlijk nooit een probleem. Als u het prettiger vindt een begeleider mee te nemen doe dat dan.

Wat voor kussen is goed?

Kussens vormen een waar probleem. Velen tobben 's nachts en kunnen geen prettige slaaphouding vinden voor hoofd en nek. Natuurlijk is er een overvloed aan speciale kussens op de markt. Van duur tot heel duur. Met de vreemdste vormen of vullingen. Vaak met de naam van een dokter er op of de toevoeging "orthopedisch". De wetenschap laat ons echter in de steek. Niets is bekend waaraan een goed kussen moet voldoen. Een kussen is een ervaringshulpstuk. Waar u goed op ligt is goed. Zo simpel is het. In plaats van veel geld uit te geven aan dure kretologie geef ik u het volgende advies:

Neem een niet te dik hollow fiber kussen. Vouw een badhanddoek een aantal malen op in de breedte. U heeft nu een verhoging ter breedte van uw kussen. Leg dit onder het kussen en kijk hoe dit bevalt. Met het aantal vouwen bepaalt u in kleine stapjes de hoogte. De voor u optimale hoogte is snel te vinden. Ook op vakantie is dit handig.

Wat voor matras raad u aan?

Ook hier geldt weer: De wetenschap weet het niet. Uw beddenverkoper natuurlijk wel. Die heeft van die logische lijkende voorstellingen hangen van een rechte wervelkolom op dit speciale matras. Meer dan de helft van de wereldbevolking slaapt op de kale vloer. Wat is goed?

Ook een matras is een ervaringshulpmiddel. Waar u goed op slaapt, is goed.

Ga niet erg goedkoop, maar ook niet extreem duur. Dit biedt geen enkele garantie namelijk.

Het wordt zo gemakkelijk gecorrigeerd, gaat het ook zo gemakkelijk weer scheef?

Inderdaad is correctie van een scheefstand naar de normaalstand toe vrijwel moeiteloos. In de normaalstand aangekomen wordt de wervel of het gewricht weer opgenomen in de aansturing door het zenuwstelsel. Het gaat niet zomaar weer scheef staan. Als dat wel zo is, is er sprake van een dysbalans en dan krijgt u daar een oefening voor.

Moet ik nu telkens terugkomen?

Nee! Een groot aantal beoefenaars van een bepaalde Amerikaanse methode laten hun patiënten elke maand tot 6 weken terugkomen voor onderhoud. Binnen de OMG bestaat die noodzaak niet .

U komt alleen terug als er weer klachten zijn. En als dat te vaak gebeurt zullen we u oefeningen en adviezen geven om beter in balans te blijven.