Afspraak
Maak direct een afspraak.
Zorgverzekeraar
De kosten van de behandeling
gaan niet van uw eigen risico af.
Contact
Neem direct contact met ons op.
Home » ORTHOMANUELE THERAPIE » ORTHOMANUELE THERAPIE

Orthomanuele therapie

‘Een zachte vorm van manuele therapie waarbij het zogenaamde kraken niet aan de orde is’

Orthomanuele therapie is het medisch specialisme dat zich richt op klachten aan de botten, gewrichten, spieren, pezen en zenuwen. Doordat de behandeling het skelet uitlijnt, ontstaat er een normalisatie van de spanning in de banden, de pezen en de spieren. Deze normalisatie heeft een herstellend effect op het zenuwstelsel, dat alle orgaanfuncties regelt. Het doel van deze behandeling is om uw klachten te laten verdwijnen. Ook proberen we hiermee hoofdpijn, migraine, buikpijn en duizeligheid te voorkomen.

Maak een afspraak 0320 252 323 [button]

Is orthomanuele therapie geschikt voor de behandeling van mijn klachten?
Orthomanuele therapie is zeer geschikt wanneer u last heeft van bijvoorbeeld:
 • Rugklachten
 • Nekklachten
 • Klachten aan het heupgewricht
Maar ook klachten die niet in verband staan met de wervelkolom kunnen door onze orthomanueel arts verholpen worden. Hierbij kunt u denken aan uiteenlopende klachten zoals:
 • Migraine
 • Hoofdpijn
 • Een spastische dikke darm
Behandeling met oog voor het totale lichaam
Bij Polikliniek de Atlas geven wij de voorkeur aan een zachte vorm van manuele behandelingen, waarbij het zogenaamde kraken niet aan de orde is. Wij geloven in de harmonie en samenwerking van het hele lichaam, waarbij de losse onderdelen één geheel vormen. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat onze patiënten ook zelf aan de slag gaan met hun klachten. Daarom ontvangt u van ons een persoonlijk advies en oefeningen voor thuis. Tevens krijgt u tips voor het verbeteren van uw houding.

Wat is orthomanuele therapie?
Orthomanuele therapie is een jonge vorm van geneeskunde die zich richt op het bewegingsapparaat. Het bewegingsapparaat zijn de botten, gewrichten, spieren, pezen en zenuwen waarmee de mens zich kan voortbewegen. Deze vorm van geneeskunde is in 1970 ontwikkeld door de Nederlandse arts M. Stickesz.

Orthomanueel arts Eppe Keizer

Orthomanueel arts Eppe Keizer heeft zijn studie Geneeskunde afgerond aan de Rijksuniversiteit te Leiden. Hij heeft zich vervolgens verder gespecialiseerd in chirurgie, verloskunde en gynaecologie. Na zijn verschillende studies is de heer Keizer werkzaam geweest als huisarts in Lelystad, waar hij vervolgens het gezondheidscentrum Kempenaar heeft opgericht.

Tijdens zijn studie kreeg de heer Keizer last van een toen nog onbekende whiplash. Een studiegenoot verhielp dit met een bijzondere methode die hij had geleerd van de arts Sickesz. Dit hielp zo goed dat de heer Keizer direct wist dat hij zich in deze methode wilde specialiseren.

Na een opleiding bij mevrouw Sickesz heeft de heer Keizer een onderzoek naar de waarde van de orthomanuele therapie gedaan, waarmee hij is gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Inmiddels heeft de heer Keizer zijn eigen zachtaardige en zeer effectieve methode ontwikkeld, die ook wel bekend staat als de Keizermethode. Bij deze methode wordt uitgegaan van zachte correcties, wat de volgende voordelen heeft:
 • De correcties zijn zacht en doorgaans pijnloos waardoor de behandeling ook geschikt is voor kinderen en baby’s.
 • Er is sprake van een groter therapeutisch effect
 • De Keizermethode is zonder risico
 • Er zijn minder sessies nodig
 • De behandeling heeft positieve effecten op het algehele lichamelijke en geestelijke welzijn
Maak een afspraak 0320 252 323

De behandeling
Gedurende de behandeling richt de orthomanueel arts zich op het uitlijnen van het skelet. Wanneer het skelet wordt uitgelijnd, ontstaat er een normalisatie van de spanning in de banden, de pezen en de spieren. Onder de normalisatie verstaan wij het ‘normaal’ maken van het bewegingsgewricht. Dit wordt gedaan om uw klachten te laten verdwijnen of toekomstige klachten te voorkomen. Doordat het zenuwstelsel alle orgaanfuncties in het menselijk lichaam regelt, kunnen ook de volgende klachten verdwijnen:
 • Hoofdpijn / migraine
 • Onbegrepen buikpijn / maagpijn
 • Duizeligheid
 • Druk op de borst
Het ontstaan van de klachten
Vallen, struikelen, vertillen en omvallen kunnen zo’n kracht op een gewricht uitoefenen, dat de gewrichtsdelen ten opzichte van elkaar iets verschuiven en blijven staan. Hierdoor verandert heel subtiel de spanning op uw gewrichtskapsels en banden, de aanhechtende spieren en het gewrichtskraakbeen. Een aantal van deze weefselstructuren kunnen overbelast raken, waardoor de functie van het gewricht wordt verstoord. Dit zal vroeg of laat klachten gaan opleveren, zoals bijvoorbeeld knieklachten of een pijnlijke pols.

In de wervelkolom is het mogelijk dat een wervel een afwijkende stand gaat innemen ten opzicht van de andere wervels. De wervel is ‘scheef’ gaan staan. In sommige gevallen gebeurt dit met meerdere wervels tegelijkertijd. Hierdoor wordt de normale functie verstoord en ontstaat er overbelasting van de banden, tussenspiertjes, tussengewrichtjes en de tussenwervelschijven. Er treedt als het ware een kleine verstuiking op in de wervelkolom. Dit kan de oorzaak zijn van het pijnlijke of stijve gevoel in uw rug of nek. De wervelkolom heeft namelijk een nauwe relatie met het zenuwstelsel. De zenuwknopen van het stelsel dat alle orgaanfuncties in het menselijk lichaam regelt, ligt zelfs vergroeid met de buikzijde van de wervels. Een verstuiking door een afwijkende stand van de wervel kan zorgen voor een irritatie van dit zenuwstelsel.

Deze irritatie van het zenuwstelsel kan pijn veroorzaken in het gebied waar de zenuwvertakking naar toeloopt. Hierbij kunt u denken aan de maag of de huid, maar het kan ook gaan om een arm, been of het hoofd. Elke wervel heeft zijn eigen klachtengebied. Hierdoor kan bijvoorbeeld maagpijn te maken hebben met een probleem van de vijfde borstwervel. Een ander bekend voorbeeld is dat hoofdpijn kan ontstaan uit de nek ten gevolge van standsverandering – en dus functieverstoring – van één of meerdere nekwervels.

Maak een afspraak 0320 252 323

Ervaringen
"Ik kampte met heftige migraineaanvallen. Een goede vriendin van mij heeft mij doorverwezen naar orthomanueel arts Eppe na een goede ervaring. Na vier behandelingen heb ik tot nu toe geen migraineaanval meer gehad. Wanneer ik opnieuw een aanval heb, ga ik zeker terug om mijn nekwervels opnieuw recht te laten zetten." - Juliet, 25 jaar


"Ik had last van een rughernia. Na maanden in de ziektewet te hebben gelopen, heb ik een orthomanueel arts bezocht. Ik was in slechts drie behandelingen van de pijn af. Ongelofelijk! Ik raad iedereen Polikliniek de Atlas aan." - J. de Mos, 54 jaar


"Nadat ik verhalen had gelezen over orthomanuele therapie besloot ik om het een kans te geven. Na een aantal behandelingen had ik geen last meer van mijn spastische darm." - Niels van der Craats, 31 jaar


Behandelingenvisie van de Orthomanuele Geneeskunde

In de visie van de orthomanuele geneeskunde kan iedere scheefstaande wervel een uitgebreide invloed hebben op de rest van de wervelkolom. Een enkele scheefstand geeft al een verstoring van de biomechanica en zorgt voor reflectoire myogene veranderingen. Ook kan er een invloed van uitgaan op het centrale en autonome zenuwstelsel, middels neurogene reflexen.

Onafhankelijk van het klachtenbeeld van de patiënt wordt daarom de gehele wervelkolom, het bekken en de perifere gewrichten onderzocht. Vervolgens worden de gevonden afwijkingen behandeld, ook al bevindt de afwijking zich buiten het gebied van de klachten.

Opleiding en registratie
In de Orthomanuele Geneeskunde worden alleen erkende artsen in opleiding genomen. Deze vallen onder de BIG-registratie en het tuchtrecht. Onze orthomanueel arts is tevens ingeschreven in het Register Orthomanuele Geneeskunde (ROMG - www.romg.nl).

Maak een afspraak 0320 252 323

Contact
In onze praktijk in Lelystad helpen wij u graag door middel van orthomanuele therapie. Wij vinden een persoonlijke benadering zeer belangrijk en stellen dan ook een persoonlijk behandelplan samen. Wilt u meer weten over onze behandelingen in Lelystad of over de therapie in het algemeen? Neem dan gerust contact met ons op via 0320 252 323 of stuur een e-mail naarinfo@rugzorg.nl.CONTACT LELYSTAD

Dr. E.D. Keizer, arts
Botter 44-07
8243 JE Lelystad
Telefoon: 0320 252 323
Email: info@rugzorg.nl
WEBSITE

Home
Contact
Veel gestelde vragen
Disclaimer
Sitemap
Links
OVER KEIZER RUGPOLI

Bij Keizer Rugpoli behandelen wij klachten aan het bewegingsapparaat door middel van orthomanuele therapie. U kunt bijvoorbeeld bij ons terecht met klachten aan uw rug, nek of heupgewricht. Wij vinden een persoonlijke benadering belangrijk en stellen samen met u een behandelplan op, zodat u weer pijnloos door het leven kunt. Kies Keizer Rugpoli voor uw orthomanuele therapie